
7 tipů pro zdravé ledviny
Základem je zdravý životní styl, který napomáhá snižovat výskyt rizikových faktorů přispívajících ke vzniku chronického onemocnění ledvin, jako je vysoký krevní tlak, cukrovka, obezita či kardiovaskulární choroby.
Co můžu udělat pro své ledviny?

Udržujte se v kondici, buďte aktivní
Udržujte se v kondici pravidelným pohybem.



Jezte zdravě
Vyvážená racionální strava, zejména s vyšším podílem omega 3 mastných kyselin a kvalitních bílkovin.

Omezte příjem soli
Doporučené množství kuchyňské soli je 5-6 gramů (přibližně jedna čajová lžička) denně.



Pijte přiměřeně
doporučený denní příjem tekutin je 2-2,5l denně. Úroveň příjmu tekutin závisí na mnoha faktorech, např. teplota vzduchu, fyzická aktivita, zdravotní stav. Pokud trpíte nějakým onemocněním, o vhodném příjmu tekutin se poraďte se svým lékařem.

Nekuřte



Neužívejte pravidelně léky proti bolesti a zánětu
Vyvarujte se nadměrného užívání léků proti bolesti, např. nesteroidních antirevmatik. Pokud již trpíte onemocněním ledvin, poraďte se se svým lékařem či lékárníkem, jaké léky můžete užívat.

Choďte pravidelně na preventivní prohlídky
Dobře kontrolujte své onemocnění. Pokud již trpíte nějakým chronickým onemocněním jako diabetes či hypertenze, je důležité udržovat normální hodnoty krevního tlaku, cukru a užívat léky dle doporučení vašeho lékaře.